Blog bejegyzések

A folyadékfogyasztás fontossága

Az egészségmegőrzéshez szükséges megfelelő folyadékfogyasztásnak zsigerből kellene jönnie, de mégis sajnos sokan könnyen figyelmen kívül hagyják. Nap mint nap foglalkozunk étrendünkkel, testmozgással és más egészségügyi szempontokkal, azonban a folyadékbevitelről való gondoskodás gyakran háttérbe szorul. A víz, az élet alapvető összetevője. Ahhoz, hogy az egészségünket és jóllétünket megőrizzük, a rendszeres folyadékbevitel nélkülözhetetlen. Nézzük, miért fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, és miben tud a szervezetünknek segíteni a víz!
A víz az élet feltétele
Az emberi testben 60-70%-ban vízből áll. A vérünk, sejtjeink, szerveink és szöveteink mind tartalmaznak vizet. A víz fontos szerepet játszik például az emésztésben, és a testhőmérséklet szabályozásában. Amikor nem fogyasztunk elegendő vizet, a testünk nehezebben tudja ellátni ezeket a feladatokat.
Az első jel a szomjúság
Az első jele annak, hogy a testnek szüksége van vízre, az a szomjúság. Az éhség és a szomjúság gyakran össze is keverhető, ezért fordulhat elő, hogy alkalmanként inkább táplálékot veszünk fel ahelyett, hogy innánk egy jó pohár folyadékot. Ha nem veszünk elegendő folyadékot magunkhoz, dehidratáció alakul ki. Ennek jellemző tünetei a szájszárazság, a fejfájás, a fáradtság és az általános rossz közérzet, a vizelet mennyiségének csökkenése, esetleg az ájulás. Súlyosabb esetben a dehidratáció vese- vagy húgyúti problémákhoz is vezethet. Az idősebb emberek, a gyermekek és a várandós nők különösen veszélyeztetettek a dehidratáció szempontjából, az ő esetükben különösen figyelni kell a folyadékpótlásra.
Mennyit és mit és mikor igyunk?
A napi folyadékbevitel igény személyenként változhat, és számos tényezőtől függhet, például a testtömeg, az életkor, a nem, az éghajlati körülmények és a fizikai aktivitás mértéke. Az általános ajánlás az, hogy egy átlagos felnőtt napi legalább 8-10 pohár vizet vagy körülbelül 2-2,5 liter folyadékot fogyasszon. Ezt a mennyiséget azonban személyes igényeinkhez kell igazítani. Például: - Melegebb éghajlati körülmények között több folyadékpótlásra lehet szükség a hőség és az izzadás miatt. A legjobb folyadékpótló a tiszta ivóvíz! Ideális esetben a napi bevitelünk 2/3-a legyen víz, és csak a további 1/3 mennyiséggel kapcsolatban gondoljunk gyümölcs- zöldséglevekre, üdítőkre, tejes italokra… Ideális esetben a folyadékbevitel nem dömpingszerűen történik! A folyadékpótlás arányosan elosztva a nap folyamán történjen. A tudatos folyadékfogyasztás során érdemes arra is figyelnünk, hogy ne csak akkor igyunk, ha már a szomjúság megjelent!
YOLO SLIM - diétás csomagok
A hosszútávú és tartós fogyás alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag és energia bevitel. Fontos azonban, hogy az extrém alacsony kalóriabevitel és drasztikus fogyás hosszú távon káros az egészségre. Az 1200kcal-t tartalmazó diétás csomagot a 70kg alatti testsúlyúaknak, a 1600 kcal-t tartalmazót a 70kg feletti testsúlyúaknak ajánljuk. A csomagban ebéd, vacsora és két kisétkezés található, nem tartalmazza a reggelit. A reggeli étkezést testsúlytól és aktivitástól függően ajánljuk (ezt nem tartalmazza a csomag). A YoloSlim1200-at (mely 1200 kcal-t tartalmaz, reggeli nélkül) 70kg alatti fogyni vágyóknak kínáljuk. Ehhez a reggelit 200-300 kcal körül szükséges elfogyasztani, mely az aktivitástól függően változhat. A YoloSlim1600-at (mely 1600 kcal-t tartalmaz, reggeli nélkül) a 70 feletti fogyni vágyóknak ajánljuk. Ehhez a reggelit a 70-90kg testsúlyúaknak 300-400 kcal körül, 90kg feletti testsúlyúaknak 400-500kcal körül kell tervezni, mely az aktivitástól függően változhat. Reggelire a lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó, rostban gazdag élelmiszereket és zöldségeket kell előnybe helyezni. Nem ajánlott a reggeliző pelyhek fogyasztása, mert gyorsan felszívódó szénhidrátjaik csak nagyon rövid ideig laktatóak. Reggeli ötletek 300kcal-ra:  60g teljes kiőrlésű kenyér, 50g alacsony zsírtartalmú sonka vagy 50g light mozzarella, 80-100g zöldség  1db teljes kiőrlésű zsemle, 70g túró, 30g joghurt, 80-100g zöldség Reggeli ötletek 400kcal-ra:  100g teljes kiőrlésű kenyér, 80g alacsony zsírtartalmú sonka vagy 80g light mozzarella, 80-100g zöldség  100g teljes kiőrlésű kenyér, 80g túró, 30g joghurt, 100g zöldség Fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása (2-3 liter/nap). Az ízesített és cukrozott folyadékok fogyasztása kerülendő.
A menükben az ételek nyersanyag összetételének változásának jogát fenntartjuk!